Síganos


Suscríbase a nuestro

boletín informativo

ROCAJUNYENT - RIUTORD INFORMA

POSIBILIDAD DE EXTINCIÓN DEL "DRET D'ESTATGE" POR NO USO

Antoni Amengual Perelló • jun 02, 2022

El dret d’estatge és una figura en desús, però encara la trobam en alguns testaments a Mallorca, en moltes ocasions el titular del dret no en fa ús i tant sols en cerca un benefici econòmic per la seva extinció. En aquest breu estudi s’analitza la possibilitat que considero podria tenir el propietari del immoble afectat per aquest gravamen d’extingir-lo, en aplicació d’una línia jurisprudencial relativa al dret d’habitació del Codi Civil i el no ús del lloguer d’habitatge amb prorroga forçosa.


     1.Dret d’estatge a la Compilació. 


L'article 54 de la Compilació de Dret Civil de les Illes Balears conté una varietat consuetudinària pròpia de l’illa de Mallorca, anomenada dret d'estatge que “confereix el dret personalíssim i intransmissible d'habitar gratuïtament a la casa, ocupant privativament les habitacions necessàries i compartint l'ús de les dependències comunes amb els posseïdors legítims de l'immoble, sense concórrer a despeses, càrregues i tributs que l'afectin. En el que no preveu el paràgraf anterior és aplicable el que disposa el Codi civil sobre el dret d'habitació”. Per tant, ens trobem amb un dret d'ocupar, a casa aliena, però únicament les habitacions necessàries pel titular del dret l’estatge i de servir-se de les altres peces de l'habitatge, segons el seu propi destí, compartint-les amb el posseïdor legítim. 


     2. Dret d’estatge – “derecho de habitación”: dret supletori.


La Compilació davant l'escassa regulació del dret d’estatge, assenyala que en lo no previst "és aplicable el que disposa el Codi civil sobre el dret d'habitació". Així, hem de recórrer al que determinen el articles 523 a 529 que regulen de forma conjunta el dret d'ús i el dret d’habitació. Com adverteixen alguns autors, com el notari Carlos Jiménez Gallego, es tracta d'una aplicació del Codi com a dret supletori més que d'una remissió en sentit propi.


Al respecte, el notari Raimundo Clar deia que “a la pràctica notarial és freqüent la confusió entre les figures de l'estatge i el dret d'habitació…” fins i tot assenyalava que als testaments “… es redacta la clàusula de la seva institució dient <<lego el derecho de habitación, vulgo estatge a…>>”. És evident que, tant per a Clar com per a altres estudiosos del nostre dret foral, hi ha una claríssima similitud, quasi identitat, entre ambdues figures jurídiques, essent mínimes les diferències existents, que únicament radiquen en una matisació en el contingut i en l'ordre de les normes aplicables, també en el caràcter personalíssim de l'estatge; mentre que el Codi Civil a l'article 524 estableix també la facultat d'ús a les persones de la família del beneficiari o beneficiés. Val a dir que Antonio Monserrat determina que “dels antecedents històrics, i llevat que el títol constitutiu digui una altra cosa, es dedueix que el dret s'estén no només a l'habitacionista, sinó als membres de la família més propera, com a cònjuge, fills i encara dependents, si el immoble ho permet”, llavors, si que la similitud entre ambdues figures seria total.  Fins el punt que Jiménez Gallego determina que “la regulació del Codi Civil és molt flexible, per la qual cosa en el mateix hi cap el dret d'estatge”, per això, se'n va discutir la regulació per la Compilació. Si bé en opinió de Mir de la Fuente, era convenient conservar-la “perquè amb la simple utilització de l'expressió <<dret d'estatge>> el poble expressa, sintèticament, un concepte conegut, i no cal consignar extenses clàusules en els títols constitutius”


     3. Dret d’estatge i “derecho de habitación”: caràcter de necessitat.


El “derecho de habitación” que regla el Codi Civil, segons la jurisprudència, té un marcat caràcter de necessitat, és a dir, el titular d'aquest dret necessita l'habitatge com a primera i pràcticament única ocupació possible.


Llavors, l’equiparació supletòria del dret d'estatge al “derecho de habitación” en el sentit de dret de necessitat, s'entronca amb la doctrina de diversos estudiosos de la nostra Compilació, així segons J. Hernández Canut i Escrivà el dret d'estatge és “una institució que reflecteix el sentit humanitari i de vinculació que el Dret Balear pretén tingui la relació del cap de familiar amb els altres membres”. De la mateixa forma, per a M. Masot Miquel, el “dret d’estatge va néixer per protegir les filles generalment menys afavorides que els fills en les disposicions mortis causa, assegurant-les per al futur una llar o estada de què sempre disposar”. En aquest sentit es va expressar el Tribunal Superior de Justícia de Balears, de data 7 de març de 1997, al assenyalar que el dret d’estatge “es basa en una idea de consciència íntima, en un atorgament d’empara normalment a les germanes solteres de l’hereu”.


     4.Extinció per no ús del “derecho de habitación”.


Vista la identitat de concepte, de característiques i de regulació existent entre el dret d'habitació previst al Codi Civil i el dret d'estatge per a l'illa de Mallorca a la Compilació Balear, cal esbrinar si es possible que el dret d’estatge s’extingeixi per no ús, com ho determina la jurisprudència en casos d’abús de dret relatiu al “derecho de habitación” del dret comú.


El “derecho de habitación” s’extingeix per les mateixes causes que l'usdefruit (article 529 en relació amb 513 i següents), però també s'extingeix per les causes que s'haguessin establert al títol constitutiu mateix (article 523), i finalment, per l'abús greu de la cosa i de l'habitació (article 529). Aquesta darrera causa és la que obre la porta a l’extinció per no ús.


Hem de tenir en compte que els Tribunals no fomenten, ni han de fomentar les situacions d'abús de dret. Així, en aplicació del sentit comú i per evitar un abús de dret, la jurisprudència al titular del dret d'habitació li aplica les mateixes premisses que en el supòsit d'un arrendament amb pròrroga forçosa, en què s'extingeix el dret de lloguer per no ús de l'habitatge arrendat o per tenir l'arrendatari un altre habitatge que satisfaci les necessitats primàries d’estança. Si el titular del dret d'ús i habitació no l'utilitza de manera preferent, és a dir, si el titular del dret no hi habita o no li satisfà les seves necessitats primàries, aleshores la jurisprudència entén que hi ha un abús de dret i que aquest abús ha de motivar la seva extinció per part del jutge.


Així ho determinen, entre d'altres, les Sentències de l'Audiència Provincial de Lleida, Secc. 2a, de 17 de maig de 2006, rec. 577/2005, núm. 160/2006 i la Sentència de l'AP de Barcelona, ​​Secc. 11, de 26 de gener de 2001, rec.1265/1998.


Per a aquestes sentències es configura com una de les seves notes característiques la idea de "necessitat" per a la satisfacció de la qual es reconeix aquest dret sobre cosa aliena i s’extingeix per abús greu. En els casos enjudicien aquestes resolucions, la part actora, que sol·licitava l'extinció del dret d'ús i habitació, va acreditar que cap dels titulars d'aquest dret atorgat per sentència residien de manera continuada a l'habitatge, sinó que únicament hi acudien de forma esporàdica no constituint aquest immoble el domicili habitual. Els Tribunals entenen que l'agreujament del dret de propietat i la disposició del bé implica un abús, que comporta l'extinció del dret de l'habitacionista com a únic camí per evitar la limitació i l'agreujament del dret de propietat, per l'extensió de les facultats del titular del dret d’habitació.


En conclusió, considero possible que si la jurisprudència esmentada d’extinció per a no ús s’aplica al dret d’habitació del Codi Civil, llavors també, podria aplicar-se al dret d’estatge de la Compilació de les Illes Balears i si s’acredita que el titular del dret no té l’estat de necessitat, s’hauria de poder extingir l’estatge, donat que estaríem davant un clar abús de la norma.

Antoni Amengual Perelló, socio y abogado de RocaJunyent - Riutord Abogados

Compartir

08 ene, 2024
Roca Junyent y las firmas Riutord Advocats, Gaona, Palacios y Rozados, IparBilbao, Sanz Lomana-Puras, Hernando Lara Abogados y SGS Abogados, han llevado a cabo la formalización de una alianza estratégica con RocaJunyent, la cual se inició en 2019 con el propósito de expandir su presencia y servicios, así como consolidar el proyecto empresarial bajo una única marca. En virtud de este acuerdo, se ha creado el Grupo RocaJunyent , que aglutina todas las firmas bajo una única denominación y representa un volumen de negocio superior a los 38,5 millones de euros al cierre del ejercicio de 2022. Esta transacción afianza la positiva colaboración que ha caracterizado la relación entre las firmas desde el inicio de su alianza, marcando un avance significativo en la estrategia de crecimiento de Iparbilbao. Con la creación del Grupo RocaJunyent, se ofrecerán servicios en diversas regiones, como Euskadi (con sede en Bilbao), Madrid, Cataluña (Barcelona, Tarragona y Girona), Andalucía (Málaga y Sevilla), Castilla y León (Burgos y Valladolid), Extremadura (Badajoz) y Baleares (Riutord). Los despachos asociados a RocaJunyent cuentan con 50 profesionales y 23 socios, mientras que el Grupo RocaJunyent en su conjunto suma 320 profesionales. Con la formación del Grupo RocaJunyent, extendemos y fortalecemos la cobertura de nuestros servicios legales especializados, con el propósito de brindar el asesoramiento óptimo que nuestros clientes requieren.
Por Antoni Amengual Perelló 30 mar, 2023
Es de sobras conocido el dinamismo que tiene el mercado inmobiliario en Mallorca, no solo el que afecta a terrenos urbanos, sino también el que hace referencia al suelo rústico, sobre todo por la posibilidad, limitada, de construcción de viviendas unifamiliares. Son muchas las consultas en el despacho al respecto, en especial en lo relativo a la disciplina urbanística, pero también algunas referentes a la posibilidad de ejercitar el derecho de retracto entre propietarios de fincas colindantes. A continuación, comentaremos sucintamente algunas características y requisitos que deben concurrir para el ejercicio del derecho de retracto en Mallorca e intentaremos aclarar dudas interpretativas que pueden derivarse del artículo 109 de la Ley agraria de las Illes Balears (Ley 3/2019 – BOIB n.º 18 de 9/2/2019) y de la propia Ley Agraria estatal (Ley 19/1995, de 4 julio, de Modernización de las Explotaciones Agrarias). Debemos empezar señalando que el derecho de retracto es el derecho de adquisición preferente por parte de los propietarios de las tierras colindantes a la finca rústica que se pretende transmitir o se ha transmitido. La finalidad de este derecho en terreno rústico, conforme señala tanto la norma estatal como la autonómica, es el interés público , en evitación de la división excesiva de la propiedad, del llamado “minifundio”. Para poder dar una correcta solución a la problemática que pueda suscitarse con esta figura jurídica, debe utilizarse a la vez y de forma complementaria, tanto el contenido de la norma balear, como el de la norma estatal -antes mencionadas-, junto con lo que determina al respecto tanto el propio Código Civil (artículos 1523, 1524 y 1525), como también la interpretación que los Tribunales, a lo largo del tiempo, han hecho de este derecho. El retracto de finca rústica de colindantes ha sido definido jurisprudencialmente como una limitación o carga impuesta a la propiedad , pues, aunque pueda redundar en provecho de particulares, está motivada por el interés general –como hemos señalado-. Además, en cuanto que supone una limitación a la libre disponibilidad de los bienes por el propietario y una excepción al principio de libertad de contratación, la jurisprudencia indica que las normas de aplicación deben ser objeto de una interpretación restrictiva de este derecho ; puesto que comporta que quien ha adquirido una finca, por compraventa o dación en pago, pueda perder esa propiedad recibiendo el mismo precio que ha abonado por ella, en virtud de una disposición legal que le impone la transmisión a un tercero y, por tanto, queda sin efecto su adquisición por causas ajenas a la misma. De forma resumida, podemos hacer la siguiente relación de requisitos legales y jurisprudenciales que deben concurrir para el ejercicio del derecho de retracto: Tenemos que estar ante la transmisión de una finca, únicamente, mediante una venta o dación en pago (no puede ejercitarse en caso de donaciones, herencias, ejecuciones hipotecarias...). La finca transmitida debe estar clasificada como suelo rústico, quedando fuera del objeto de este derecho las fincas urbanas. La superficie del terreno transmitido debe ser inferior a una hectárea (10.000m2) o inferior a la unidad mínima de cultivo; así, en caso de terrenos calificados de regadío en la isla de Mallorca se rebaja la superficie a 0,5 hectáreas (5.000m2). Las fincas rústicas deben ser colindantes, no pueden estar separadas por torrentes, acequias, barrancos, caminos y otras servidumbres en beneficio de otras fincas. El retrayente (el que ejercita la acción de retracto) tiene que ser el propietario de la finca colindante y tener la condición de agricultor … aunque no hace falta que sea un profesional de la agricultura. Las dos fincas deben tener la consideración de “ explotación agraria ”, tanto la que se tiene que retractar, como la del propio retrayente. La finalidad del retracto tiene que ser la protección del interés público y la mejora del rendimiento agrario de las fincas, no es posible el retracto para otros usos (vivienda, turístico...). Que la acción de retracto se ejercite ante el Juzgado dentro del plazo de un año desde la inscripción en el Registro de la Propiedad de la transmisión o bien 60 días desde la notificación fehaciente de la misma al retrayente. El propietario del predio retrayente debe resarcir el precio abonado en la transmisión al propietario del fundo retraído, así como los gastos y mejoras en que pudiere haber incurrido durante el tiempo de ejercicio de su propiedad. Ciertamente, de toda esta relación, los requisitos más “problemáticos” son los dos de creación jurisprudencial relativos al carácter agrario de las dos fincas y del propietario que ejercita el derecho de retracto. En primer lugar, es obligatorio que la finca que es objeto del retracto y la propia finca de quien ejercita el derecho, deban tener la consideración de “ explotación agraria o ganadera ”. Siendo la otra exigencia, que quien ejercita el derecho de retracto debe tener la condición de agricultor o ganadero , aunque no sea un “profesional” de la agricultura (concepto que modulan los Tribunales y que da lugar a interpretaciones diversas…). Al respecto cabe señalar que la Ley 3/2019, Ley agraria de las Illes Balears, solo indica que la finca objeto de retracto debe tener el carácter de rústica, pero nada dice respecto de la finca que ejercita el derecho de retracto. Aun así, debemos entender que, de conformidad a la jurisprudencia dictada al efecto, es también exigible el carácter de rústica a la finca del propietario que pretende ejercitar la acción de retracto. En este sentido destacamos la Sentencia núm. 84/2019 dictada por la Audiencia Provincial de Palma, Sección Tercera, de fecha 4 de marzo de 2019 (rec. 627/21018) en la que se especifica que la condición de finca agraria debe ser obligación, no solo a la finca que pretende ejercitar el retracto, sino que también debe ostentar tal condición la finca que se pretende adquirir. Esta resolución también establece los requisitos y presupuestos necesarios para que pueda prosperar la acción de retracto, así como que el simple hecho de constar inscrita en un Registro Público, no puede suponer el otorgamiento de la categoría de “finca agraria” a los efectos del retracto de finca colindante, ello siguiendo el criterio marcado, entre otras, por la sentencia del Tribunal Supremo de fecha 18 de abril de 1997 (rec. 1074/1993). La relación de requisitos expuesta, en especial los dos de creación jurisprudencial referidos, y la interpretación restrictiva de los mismos, junto con la precaria situación del sector agrícola en Mallorca, dan como resultado una importante limitación en el uso del derecho de retracto y, aún más, de la estimación de la acción por parte de los Juzgados de Primera Instancia y de nuestra Audiencia Provincial.
Por Antonia Vidal 15 dic, 2022
Die Inselregierung hat am 31. Oktober 2022 eine neue Steuererhöhung für den Erwerb von Immobilien auf den Balearen beschlossen. Die Grunderwerbssteuer wird für Immobilien, die einen Wert von einer Million Euro überschreiten, in Tranchen erhöht. Der Steuersatz wird um einen halben Punkt von derzeit 11,5 % auf 12 % für Immobilien erhöht, die einen Wert von einer Million Euro überschreiten. Darüber hinaus wird eine neue Steuerstufe geschaffen, in der eine Grunderwerbssteuer von 13 % für Immobilien erhoben wird, die einen Wert von mehr als zwei Millionen Euro übersteigen. Der Prozentsatz, den die Käufer von Luxusimmobilien auf den Balearen zahlen werden, ist der Höchste in ganz Spanien und die einzigen autonomen spanischen Regionen, die diesem Steuersatz nahe kommen, sind Katalonien und Extremadura, die eine Grunderwerbssteuer in Höhe von 11 % für Immobilienverkäufe festlegen, die einen Wert in Höhe von ___ übersteigen. In mehreren autonomen Regionen liegt der Höchstsatz bei 10 %, in anderen bei nur 7% und 8 %. Es sei daran erinnert, dass die Steuerbemessungsgrundlage für die Grunderwerbsteuer (ITP) und die Erbschafts- und Schenkungssteuer (ISyD) im Anschluss an die mit dem Gesetz 11/2021 über Maßnahmen zur Verhinderung und Bekämpfung von Steuerbetrug eingeführte Gesetzesreform geändert wurde. Die Steuerbemessungsgrundlage wird durch den höheren Betrag des Werts festgelegt, der sich aus einem Vergleich des Kaufpreises mit Katasterreferenzwert ergibt. Hat eine Immobilie keinen Referenzwert, so ist der Marktwert für das Finanzamt entscheidend und nicht der Kaufpreis. Es ist daher möglich, dass, sollte das spanische Finanzamt mit dem in der Kaufurkunde angegebenen Wert der Immobilie nicht einverstanden sein, eine Steuerprüfung erfolgt und zwar im Rahmen des Wertprüfungsverfahrens und unter Anwendung der in Artikel 57.1 des Allgemeinen Steuergesetzes vorgesehenen Methoden.
Share by: